Što znači citologija?

Sadržaj:

Što znači citologija?
Što znači citologija?
Anonim

Citologija je pregled tipa jedne stanice, kao što se često nalazi u uzorcima tekućine. Uglavnom se koristi za dijagnosticiranje ili skrining raka. Također se koristi za provjeru abnormalnosti fetusa, za Papa testove, za dijagnosticiranje zaraznih organizama i u drugim područjima probira i dijagnostike.

Za što se radi citološki test?

Dijagnoza bolesti promatranjem pojedinačnih stanica i malih skupina stanica naziva se citologija ili citopatologija. To je važan dio dijagnosticiranja nekih vrsta raka.

Što je primjer citologije?

Na primjer, uobičajen primjer dijagnostičke citologije je procjena cervikalnih brisa (koji se naziva Papanicolaouov test ili Papanicolauov test). Kako bi se citološka procjena mogla provesti, materijal koji se ispituje se raširi na stakalce i boji.

Što pokazuje citološko izvješće?

Citologija je ispitivanje stanica iz tijela pod mikroskopom. U citološkom pregledu urina, liječnik gleda stanice prikupljene iz uzorka urina kako bi vidio kako izgledaju i funkcioniraju. Testom se obično provjerava infekcija, upalna bolest urinarnog trakta, rak ili prekancerozna stanja.

Je li citologija isto što i biopsija?

Citološki test se razlikuje od biopsije. Tijekom biopsije, tkivo iz određenog dijela tijela se uklanja i analizira na rak. Citološki test uklanja i proučava manji brojStanice. Uz citološki test, struktura i funkcija prikupljenih stanica proučavaju se pod mikroskopom.

Preporučeni: